Aistit ja syöminen - osa 2: kuulo, maku, lämpötila / polttavuus

30.09.2025

Jatkoa aistien merkityksestä

Viime viikolla alkanut aistien merkityksen tarkastelu ruokailutilanteissa saa nyt jatkoa.

Kuulo

Kuuloaistia ei välttämättä aina yhdistetä ruokailuun, mutta pohditaanpa hieman. Rouskuva näkkileipä tuntuu "oikealta", ja maidossa poksuvat riisimurot houkuttavat syömään. Opimme ja totumme myös ruoan tai juoman aiheuttamiin kuuloaistimuksiin, jolloin odotamme esimerkiksi sipsien rouskahtavan puraistessa.

Lisäksi ympäristön ja ruokailutilanteen äänet vaikuttavat ruokailuun rauhoittumiseen ja ruuasta nauttimiseen.

Maku

Aisteista viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä, on makuaisti. Makuaistin rooli syömisessä on itsestään selvä. Makumieltymyksiä on yhtä monta kuin maistelijoitakin. Toisille maistuvat karvaat maut, kun taas toiset nautiskelevat makeasta ja suolaisesta.

Oli mieltymys mikä tahansa, maulla on vahva vaikutus syömisen nautinnon lisäämiseen tai vähentämiseen. Mitä maistuvampi tuote on, sitä mieluummin otamme lisää tai syömme kyseistä ruokaa uudelleen.

Lämpötila / polttavuus

Ruoan lämpötila ja sen mausteisuus vaikuttavat merkittävästi siitä nauttimiseen. Lämpötila nostaa esiin muita tekijöitä, kuten ruoan tuoksun ja maun, jotka lisäävät sen maistuvuutta. Vai mitä mieltä olet kylmästä makaronilaatikosta?

Toisaalta mausteiden polttavuus voi olla tekijä, joka saa meidät haluamaan ruokaa lisää tai työntämään sen luotaan.


Mihin aistimuksiin sinä kiinnität ruokailussasi huomiota?

Voisitko kokeilla syödä entistä tietoisemmin ja huomioida kaikkien aistien yhteispelin ruokailutilanteissa?

Millaisia huomioita teit kokeiltuasi?

Aistit ja syöminen
Aistit ja syöminen