Superruokia, onko niitä?
Hyvä ravitsemus on osiensa summa. Kaikki ruoka-aineryhmät tuovat kokonaisuuteen omat tärkeät ravintoaineensa, joten jonkun ryhmän puuttuessa on tärkeä miettiä miten sen korvaa muilla ruoka-aineryhmillä tai ravintolisällä. Jokaisen ruoka-aineryhmän sisällä on monia arvokkaita ruokia, joita syömme vaihdellen esimerkiksi eri vuodenaikoina. Jos jokin ruoka ei sinua miellytä, löydät todennäköisesti toisen korvaavan ruoka-aineen, jonka ravintosisältö on lähes vastaava.
Voidaan kuitenkin pohtia, löytyykö suomalaisesta ruuasta joitain erityisen arvokkaita ruoka-aineita ja mitä erityistä terveyshyötyä niistä on mahdollista saada.
Härkäpapu: Pavut ovat monipuolinen ruoka-aine. Ne sisältävät hitaita hiilihydraatteja ja proteiinia. Tämä saa aikaan tasaisemman verensokerivaikutuksen, kuin moni muu ruoka-aine. Lisäämällä härkäpavun käyttöä, voit vähentää lihankulutusta ja lisätä kotimaisen kasviproteiinin kysyntää.
Silakka: Rasvainen kala on omega-3 rasvahappojen lähde. Kalaa suosimalla varmistat D-vitamiinin saannin ravinnosta.
Lehtikaali: Vihreät lehtikasvit ja kaalikasvit ovat monipuolisia ravintoaineiltaan. Ne sisältävät C- ja K-vitamiinia, folaattia, kuitua, kalsiumia, kaliumia ja antioksidantteja. Pieni energiamäärä suhteessa ravitsevuuteen on eduksi painonhallinnassa.
Mustikka: Mustikka, kuten monet muutkin marjat, ovat hyviä polyfenolien lähteitä. Mustikan polyfenolit ja antioksidantit suojaavat aivoja, silmiä ja verisuoniterveyttä. Mustikka on eduksi verensokerin hallinnalle ja voi olla ehkäisemässä syöpiä.
Kaura: Kauran beetaglukaani tasaa verensokeria ja auttaa kolesterolin hallinnassa. Liukoinen kuitu on lempeää suolistolle.